Friday, April 1, 2011

rindu perlis :((

hurmm tetibe je aku rasa rindu nak balik perlis.. dah bape bulan aku tak balik.. waa homesick!!

aku rindukan negeri tanah tumpah darahku yang permai tu.. tak sibuk macam kat sini.. hijau je kat sana.. tenang.. jauh daripada kesibukan kota. udara segar.. takde pencemaran alam.. pencemaran udara pon xde.. 
walaupon ramai yang cakap perlis panas la, kecik la, tak banyak pembangunan laaa n macam2 lagi laa... tapi aku bersyukur dan sebab bagi aku negeri tu dah lengkap dah..

bagi aku kalau banyak pembangunan sangat pon, makin tinggi la masalah sosial dia.. makin banyak masalah jenayah.. kiranya apa yang ada tu dah mencukupi laa bagi aku.. tanak berlebih2an sangat.. orang perlis kan rata2 hidup sederhana je..

walaupon MCD takde kat perlis, tapi KFC kan ade.. RFC pon ade.. hehehe

sebab aku rindukan tempat kelahiran aku tu, makanya aku pon cari2 la gambar yang serba sedikit menghilangkan kerinduan aku kat kampung halaman.. ye la kan, tempat jatuh lagikan dikenang, ni kan pulak tempat bermain..


ni bukit cabang.. tak jaug dari rumah aku.. hijau dan tenang je mata tengok gamba nih..


salah 1 tempat yang aku suke pegi kalau balik umah..
mandi kat sana sngt best sebab air di sejuk amaatt..


cantik kan dalam gua ni.. skang tak bley masuk sebab jambatan dia rosak sebab banjir kan.. tengah renovate balik la kot..


air gua yang sejuk.. kalau mandi nih kompen xnak naik sebab BEST!!


ni pulak wang kelian.. tempat shopping barang2 murah.. periuk, belanga, baju, beg semua murah2 kat sini.. tempat dia jual2 tu betul2 sempadan antara Malaysia dengan Thailand. nak beli barangan dari Thailand pon banyak.. tapi kalau pandai tawar menawar kat sini kompem bley dapat lagi muraahh.. xpecaya try la pegi..hehehe


ni pulak salah 1 masjid yang ada kat perlis.. sebelah sekolah aku je.. nama masjid ni Masjid Alwi.. Banyak kenangan aku kat sana.. Selalu g solat kat situ masa sekolah dulu.. pantang ade kelas petang je kompem2 la masjid tu jadi port berehat.. study kat masjid tu pon penah jugak..kunun2 nak amek berkat la study kat masjid..senang nak hafal..hee~~


kalau dok perlis tak pegi kuala perlis memang tak sah laa.. salah 1 tempat yang mesti dikunjungi kalau sape2 pegi perlis.. yang bestnya sebab dapat tengok view yang menarik..  paling popular kat sini ofkos la seafood dia.. rata2 kedai kat situ memang ade jual macam2 seafood yang segar bugar.. nak bakar ke, nak masak steam ke, semua ade.. mintak je gerenti dapat.. tapi kalau xde duit je yang tak dapat..hihihi
lagi 1 makanan yang best kat sana yang mesti dicuba adalah laksa kuala perlis.. memang superb lah.. cari tempat lain memang takde laa.. kaaww dia tu tak sama dgn tempat lain..







cantik kan pemandangan sunset kat sana :)



taman negeri perlis ni macam2 ade.. daripada pokok2 hutan sampai la ke pokok2 herba.. semua ade..
kat sini jugak ade chellet yang boleh disewa khusus untuk peminat2 flora dan fauna.. sape2 yang nak rasa jauh daripada kesibukan kota memang sesuai la kalau dok menginap kat sini.. 

salah 1 monumen yang ada kat negeri perlis..

 
lagi 1 yang bestnya kat perlis ni, kalau masuk bandar kangar time malam memang meriah.. dah macam i-city dah.. haha
sebabnya majoriti pokok2 yang ade kat pekan kangar tu dipenuhi dgn lampu2.. memang menarik gile ah pandangan dia.. macam meriah jer ;p


ni pulak jalan nak masuk ke pekan kangar.. tak la besar sangat.. tapi lenguh jugak la kalau jalan kaki..hehe

hurmm.. terubat sket kerinduan nak balik kampung..
dulu masa ade kat sana, rasa cam biasa sangat perlis tu.. 
cam tak hargai pon ade jugak.. tapi bila dok di perantauan nih baru tau rasa nak menghargai negeri kelahiran sendiri.. hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri.. lebih baik negeri sendiri..

jom mau mimpi indah japg.. nak mimpi balik kampung..
heee~~~
adiozz

~~~SAYONARA~~~

3 comments:

huNNy said...

teringin nak pegi perlis..terutamanya nak msuk gua tu....heee:)

noornazuha said...

hari tuh ada gi Gua Kelam..suasana memang kelam...tak tau la nape...dah tak ramai yang datang..kurang promosi agaknyeee....

Noor Adibah Binti A.Latif said...

jalan2 sini,, waah, perlis.. kawan kita ade belajar kat sana.. Uitm Arau... ;)) nice blog..